Implant-1 (1)İmplantoloji

Günümüzde erişkin bireylerde çeşitli nedenlerle oluşmuş diş eksikliklerini gidermenin en iyi yolu dental implantlardır. Çünkü implant uygulaması sayesinde hastalar, çıkartıp takmaları gerekmeyen, sabit bir proteze kavuşmuş olurlar. Kuron- köprü gibi diğer sabit protez çözümlerinde uygulanmak zorunda kalınan sağlıklı dişlerin kesilip küçültülerek proteze dahi edilmesi zorunluluğunu da ortadan kalkmış olur.

Dental implantlar resimlerde de görebileceğiniz üzere, diş kaybının yaşandığı bölgelerde çene kemiği içine açılan yuvalara yerleştirilirler. Uygun koşullar oluştuğunda, yani kısaca implant vücudunuza sıkıca tutunduğunda (osseointegrasyon),  üst yapı hazırlanarak protez tamamlanır. Doğru planlama, doğru cerrahi teknik ve kaliteli malzemeyle uygulanan implantların, günlük bakımı ve periyodik kontrolleri de gerektiği gibi yapılırsa uzun yıllar boyunca hizmet vermesi mümkündür.

İmplant operasyonu ağrılı bir işlem midir?

Implant-1 (2)Toplumda genel algı, implant uygulamasının ağrılı, can yakan bir tedavi yöntemi olduğudur. Fakat gerçekte sadece lokal anestezi sayesinde operasyon sırasında hastanın ağrı duyması kesin olarak engellenebilir. İmplant operasyonu sonrasında, ameliyat sahasının büyüklüğüne göre değişmek koşuluyla, bir miktar ödem ve şişlik, uygulama bölgesinde ciltte renk değişikliği ve hafif şiddette ağrı gözlenir ve bu çok olağandır. Hekimin operasyon öncesi ve sonrası hastaya reçete ettiği ilaçlarla tüm bu beklenen semtompların üstesinden kolayca gelinebilir.

 

 

 

Her hastaya implant uygulanabilir mi?
İmplant vidaları belirli kalınlığı ve uzunluğu olan yapılardır. Bu nedenle implant konulması öngörülen bölgede, çene kemiğinin, bu implant vidasını kabul edecek hacme sahip olması gerekmektedir. Varolan kemiğin kalitesi de (kemik yoğunluğu) implant başarısını etkileyen faktörlerden birisidir. Ayrıca tedaviden önce ve implant ağızda kaldığı sürece ağız hijyeninin çok iyi sağlanması gerekmektedir. Hastanın genel sağlık durumu iyi olduğu sürece implant uygulamasini engelleyecek bir üst yaş limiti yoktur ancak kemik gelişimi tamamlanmamış çok genç hastalara uygulanması tercih edilmeyebilir.
İmplantların vücuda bir zararı var mıdır?
İmplantların insan sağlığına bir zararı yoktur, bununla beraber implant mevcut kemiğin fonksiyon görmesini sağladığından, kemik hacminin  korunmasına da yardımcı olmaktadır.
İmplantların vücut tarafından reddedilme riski var mı?
İmplantlar organizma için herhangi bir yan etkisi olmayan titanyum alaşımlarından yapılmış olup, yıllardır yoğun araştırmalara tabi tutulmuştur. Vücudun bunlara karşı antigen üretip kalp ve böbrek transplantlarında olduğu gibi reddetmesi mümkün değildir.
Kanser riski var mı?
Tıbbi literatürde implantların kansere neden olduğunu gösteren hiç bir bulguya rastlanmamıştır.
Toplam tedavi süresi ne kadardır?
Tedavinin mevcut koşullarına bağlı olarak, genellikle hastanın ilk muayenesinden protezlerine kavuşmasına kadar geçecek süre ortalama 2-4 ay kadardır. Fakat söylendiği gibi bu kişiden kişiye ve uygulanacak yönteme bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Hibrit Protez

 


Facebook
Twitter
INSTAGRAM